Misiune și impact
Proiectul Pui Convențional are ca misiune fundamentală îmbunătățirea bunăstării puilor crescuți pentru carne în industria avicolă românească, reducând considerabil suferința acestora. Condițiile actuale afectează atât bunăstarea animalelor, cât și siguranța alimentară. De exemplu, puii crescuți pentru carne în mod convențional, numiți și broiler, sunt selectați genetic pentru o creștere rapidă în greutate, ceea ce duce la numeroase probleme de sănătate. De asemenea, industrializarea agriculturii animale a înlocuit agricultura tradițională cu instalații mai ample și concentrate, care confină animalele în spații închise, favorizând dezvoltarea și răspândirea unor boli care pot afecta oamenii.
De ce am ales numele Pui Convențional?
Termenul „broiler” înseamnă „pui de carne”, utilizat frecvent în industrie, referindu-se adesea la puii crescuți în mod convențional. Cuvântul „convențional”, conform dicționarului, înseamnă „stabilit prin convenție; acceptat prin tradiție”, și considerăm că acest cuvânt este cel mai potrivit și este înteles de publicul larg, reflectând normele de creștere industrială a puilor de carne.
Obiectivele proiectului
Obiectivele principale ale proiectului includ informarea și creșterea nivelului de conștientizare al industriei și al consumatorilor, promovând practici responsabile și alternative viabile și sustenabile. Astfel, rolul principal al proiectului este responsabilizarea companiilor din industria alimentară, încurajându-le să se alăture tendinței de eliminare a producției și comercializării de pui cu creștere rapidă și înlocuirea acestora cu pui cu creștere lentă. Angajamentul European pentru Pui cuprinde condițiile minime necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de creștere a puilor crescuți pentru carne.