În 22 de magazine Lidl din: Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia și Spania, s-au găsit germeni rezistenți la antibiotice. În Germania, din cele 142 de probe testate, s-au găsit și bacterii potențial dăunătoare pentru sănătatea umană, precum:
- salmonella
- campylobacter
- enterococi
- steria
Potrivit Utopia.de, ”trei din patru probe (75%) conțineau germeni fecali precum Escherichia coli (E. coli), Campylobacter a fost găsit pe mai mult de una din patru bucăți de carne testate (28%), iar așa-numitele listerii pe una din trei probe (33%). Toți acești germeni pot provoca boli gastrointestinale și infecții. Cu toate acestea, cei mai periculoși sunt germenii multirezistenți precum ESBL și MRSA, care au fost găsiți pe fiecare a doua probă (50%) și care sunt imuni la unul sau mai multe antibiotice. Infecțiile cauzate de astfel de germeni sunt dificil de tratat. Examinând doar rezultatele filialelor din Germania, conform studiului, germeni multirezistenți au fost găsiți doar pe una din trei probe (33%), iar listeriile au apărut mai rar (25%). Salmonella, care a fost găsită în aproximativ una din unsprezece probe (9%) la nivel european, nu a putut fi detectată deloc pe produsele din filiale germane. În schimb, bacteriile fecale (79% din toate probele) și Campylobacter (50%) au fost mai frecvente în Germania.”

Contactul cu una sau mai multe dintre aceste bacterii poate cauza diverse probleme de sănătate, precum:
- infecții urinare, ale tractului biliar, sau ale rănilor
- septicemie
- gastroenterită
- meningită
- infecții la gravide care pot duce la avort spontan, naștere prematură sau infecții neonatale
Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în anul 2022, în UE/SEE au fost raportate 65.967 de cazuri confirmate de salmoneloză în laborator, din care 81 au fost fatale – o rată de 15,5 cazuri la 100.000 de locuitori.

Rezistența la antibiotice devine o problemă din ce în ce mai gravă și este deja una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Acest fenomen este periculos deoarece bolile sau infecțiile care înainte erau ușor de controlat cu antibiotice sunt acum mai greu de tratat și, în cel mai rău caz, pot deveni fatale. Studiile din Olanda și Marea Britanie sugerează că puii din rase cu creștere rapidă necesită de la 3 până la 9 ori mai multe antibiotice.
Mai problematic este că acest lucru poate afecta pe oricine – chiar și pe cei care nu consumă produse de origine animală.
Așadar, cum putem aborda această problemă pentru a diminua considerabil riscurile?
În primul rând, prin îmbunătățirea condițiilor de trai ale animalelor din ferme. Cu cât animalele beneficiază de mai mult spațiu și sunt mai sănătoase, cu atât necesitatea administrării de antibiotice scade, iar răspândirea germenilor printre animale este redusă.
Supermarketurile au o putere și o influență semnificativă asupra condițiilor de creștere din fermele zootehnice. Lidl, în special, în calitate de cel mai mare vânzător de carne de pui din Europa, are responsabilitatea de a îmbunătăți viața unui număr mare de pui prin asigurarea unor condiții de creștere mai bune, contribuind astfel la limitarea răspândirii acestor germeni periculoși.
Chiar dacă aceste informații pot părea alarmante, este important să subliniem că puterea de a stimula companiile să ia decizii proactive pentru binele animalelor și al oamenilor este în mâinile noastre. Fiecare dintre noi poate face diferența. Încurajează companiile din România să adopte schimbările necesare!
Citește mai multe despre Angajamentul European pentru Pui și diferențele dintre condițiile din prezent și cele minime de bunăstare incorporate de angajament.
Surse
- Davies, B. (2024, June 18). Lidl’s fresh chicken “riddled with superbugs”, campaigners claim. Metro. https://metro.co.uk/2024/06/18/lidls-fresh-chicken-riddled-superbugs-campaigners-claim-21055086/?ico=top-stories_news_top
- Marquart, M. (2024, June 17). Labor testet Lidl-Hühnerfleisch: Ergebnis ist „erschreckend“. DER SPIEGEL, Hamburg Germany. https://www.spiegel.de/wirtschaft/service/lidl-tierschuetzer-entdecken-multiresistente-keime-auf-gefluegelfleisch-a-6dcd4d06-be5a-40a3-8de3-dd0f62fe43c1
- Salmonellosis: Annual Epidemiological Report for 2022. (2024, February 8). European Centre for Disease Prevention and Control. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/salmonellosis-annual-epidemiological-report-2022