A trecut aproape o lună de la lansarea studiului dungilor albe de pe pieptul de pui, timp în care investigația noastră a ajuns la sute de mii de oameni de pe Facebook , Instagram și Tiktok .
Peste 83% din pieptul de pui comercializat în supermarketurile bucureștene prezintă afecțiunea dungilor albe, o formă de necroză influențată de creșterea rapidă.
Studiu Spania
A fost efectuat de organizația Observatorio de Bienestar Animal (OBA) în 17 orașe. Au acoperit 321 de magazine LIDL și au inspectat aproape 6100 de probe.
Studiu Italia
Organizația Essere Animali s-a concentrat și ea doar pe magazine LIDL, inspectând 600 de probe în 38 astfel de magazine din 11 orașe.
Studiu Polonia
Studiul realizat de organizația Otwarte Klatki a descoperit cel mai mare număr de dungi albe. De data aceasta, cele aproape 1000 de probe au fost alese din 40 de magazine din 13 orașe din țară, incluzând atât LIDL, cât și alte branduri locale.
Studiu Marea Britanie
Realizat de filiala englezească a organizației The Humane League, studiul s-a concentrat pe mai multe lanțuri de magazine: ALDI, ASDA, CO-OP FOOD, ICELAND, LIDL, MORRISONS, SAINSBURY’S și TESCO. Au fost incluse în studiu. 85 de magazine din 19 orașe. (edited)
Studiu Statele Unite Ale Americii
Realizat de filiala americană a organizației The Humane League, 1630 de fotografii au fost realizate în 85 de supermarketuri din aproape 30 de state.
Lidl și bunăstarea animalelor
În Italia și Spania, studiul a fost realizat exclusiv în magazinele LIDL, iar alte țări precum Polonia, deși nu s-au concentrat doar pe acest supermarket, au analizat probe și din LIDL. LIDL este cunoscut la nivel internațional pentru modul lipsit de empatie în care sunt tratate animalele din fermele producătorilor lor. O investigație cu camera ascunsă la o fermă LIDL din Germania a arătat în 2022 condițiile mizere și viața cruntă pe care o duc puii de creștere rapidă, supranumiți în urma investigației „frankenchicken”. În plus, comportamentul angajaților la adresa puilor era lipsit de etică, empatie sau chiar abuziv. Puteți vedea imagini aici.
Importanța rezultatelor și ce putem face împreună
Chiar dacă nu există încă suficiente dovezi că dungile albe de pe pieptul de pui afectează direct sănătatea consumatorilor, ele semnalează o problemă globală de calitate și bunăstare. Puii de creștere rapidă trăiesc în condiții îngrozitoare: spații mai mici decât o coală A4, fără acces la lumină naturală, și suferă dureri acute din cauza selecției genetice. Investigațiile din 2022 au scos la iveală tratamente inumane și condiții mizerabile, adesea ignorate.
Acești pui au nevoie de sprijinul nostru. Implică-te! Apasă pe butonul de mai jos pentru a trimite e-mailuri companiilor și a le solicita să sprijine bunăstarea animalelor, adoptând Angajamentul European pentru Pui.