Știai câtă apă se consumă pentru producerea cărnii de pui?

Producția alimentelor este esențială pentru a asigura hrana necesară populației globale, însă acest proces exercită o presiune considerabilă asupra resurselor naturale, în special asupra apei, care este una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei. 

Trebuie să știm că industria cărnii necesită cantități enorme de apă, iar carnea de pui nu face  excepție, ba dimpotrivă. Vom explora împreună modul de utilizarea al apei în mai multe etape ale procesului de producție și dacă există ceva ce putem face pentru a reduce acest impact.

Etapele utilizării apei:

  1. Hrana puilor– producerea furajelor pentru puii cu creștere rapidă, care de obicei include cereale și alte componente cu un necesar ridicat de apă pentru cultivare, contribuie și ea la un consum mai mare de apă. O mare parte din apa utilizată în producerea cărnii de pui este destinată irigării cultivării cerealelor și altor plante folosite ca hrană.În medie producerea unui kg de cereale necesită aproximativ 1600 litri de apă.Un pui de carne (convențional) consumă aproximativ 2,5 kg de hrană pentru a ajunge la greutatea de sacrificare. 2,5kg de cereale x 1.600 litri de apă/kg=4.000litri de apă
  1. Consumul apei pentru băut pe durata vieții puilor (35-42 de zile)– O estimare generală a consumului de apă îl regăsiți mai jos:

Totalul aproximativ al consumului de apă pe durata vieții este de 15 litri.

  1. În ferme și abatoare apa este folosită pentru menținerea condițiilor de igienă– Include: spălarea echipamentelor, curățarea spațiilor de creștere și procesare, precum și spălarea puilor în anumite etape ale procesului de abatorizare. Sistemele intensive de creștere a puilor cu creștere rapidă necesită o igienă mai strictă, care implică spălarea frecventă a spațiilor și echipamentelor.
  1. Răcirea spațiilor– În sistemele intensive, se folosește adesea apă pentru răcirea spațiilor în care sunt crescuți puii cu creștere rapidă, mai ales în climatele calde. Consumul de apă pentru răcirea spațiilor în fermele de păsări poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea fermei, climatul local, tipul de sistem de răcire folosit și densitatea populării. În general, există două metode principale de răcire care folosesc apă: sistemele de răcire prin evaporare (cooling pads) și nebulizarea (mist).

Câți litri de apă se utilizează pentru producerea unui kg de carne de pui?

Pentru a produce 1 kg de carne de pui este nevoie de aproximativ 4.300 de litri de apă . Această cantitate poate părea surprinzătoare, dar include toate etapele de producție menționate mai sus.

Ce putem face pentru a reduce consumul de apă

Creșterea puilor convenționali necesită în general un consum mai mare de apă în comparație cu puii cu creștere lentă, datorită cerințelor lor mai mari de băut, igienă, hrănire și răcire a mediului.

Este important de menționat faptul că aproximativ 2,2 miliarde de persoane la nivel global nu au acces la apă potabilă sigură. Aceste aspecte subliniază necesitatea conservării apei și a practicilor durabile.
Dacă fiecare persoană consumă în medie 2 litri de apă, atunci 4,325 de litri de apă dulce ar susține aproximativ 2,162 de persoane într-o zi.

Surse