Raport de Responsabilitate

Raportul de Responsabilitate

Descarcă raportul in format PDF

Capitolul 1

Responsabilitate și etică

Îmbunătățirea continuă a standardelor de creștere a puilor, și implicit a gradului de bunăstare al acestora, este o responsabilitate comună atât a crescătorilor de păsări, cât și a celor care furnizează produsele consumatorilor.

Din perspectiva eticii și a responsabilității, companiile din industria alimentară, precum retailerii și cei din HORECA, au responsabilitatea socială și morală de a se asigura că produsele pe care le vând provin de la animale cărora le este asigurată bunăstarea.

Pui de carne sunt adesea crescuți în ferme industriale unde pot fi supuși unor condiții precare, precum supraaglomerarea, accesul limitat la apă si mâncare și lipsa posibilătăților de a-și manifesta comportamentul natural. Din cauza aceasta, puii prezintă riscuri și de sănătate care ulterior pot influența calitatea produselor.

În general, comercianții au un rol important de jucat în îmbunătățirea bunăstării puilor de carne. Având o abordare proactivă și investind în practici de bunăstare mai ridicată, pot contribui la un sistem alimentar mai durabil și mai uman.

Obligațiile etice și de responsabilitate

Recomandări pentru comercianți

Pentru ca obligațiile etice și de responsabilitate să fie îndeplinite, comercianții ar trebui să își asume punctele listate de mai jos.

  1. Furnizarea produselor de pui de la ferme care îndeplinesc standarde mai ridicate de bunăstare

    Comercianții se pot asigura că puii pe care îi vând sunt crescuți în ferme care îndeplinesc standarde mai ridicate de bunăstare și să își asume public Angajamentul European pentru Pui (the European Chicken Commitment).

  2. Încurajarea furnizorilor să îmbunătățească bunăstarea animalelor

    Comercianții ar trebui să își folosească influența pentru a-și încuraja furnizorii să îmbunătățească standardele de bunăstare ale animalelor. De exemplu, pot solicita furnizorilor să îndeplinească standarde mai înalte de bunăstare, să ofere sprijin pentru practici mai bune și să efectueze audituri regulate de bunăstare.

  3. Transparență pentru consumatori și educarea acestora

    Comercianții ar trebui să ofere informații clare și transparente despre practicile de bunăstare ale fermelor din care provin. Astfel, consumatorii pot lua decizii mai informate și să creeze o cerere mai mare pentru produse cu o bunăstare mai bună.

  4. Sprijinirea cercetării și dezvoltării

    Comercianții pot sprijini eforturile de cercetare și dezvoltare care vizează îmbunătățirea bunăstării puilor de carne. De exemplu, ei pot finanța studii privind noile tehnologii care îmbunătățesc bunăstarea puilor sau sprijină dezvoltarea surselor alternative de proteine.

Singurul scop pentru care puiul broiler a fost selectat genetic a fost creșterea productivității.

S-a raportat că selecția pentru performanță este responsabilă pentru contribuția nu numai la cele mai multe, ci și la cele mai grave probleme de bunăstare întâlnite astăzi la puii de carne, cum ar fi tulburările cronice ale picioarelor și problemele cardiace și circulatorii (RSPCA, n.d.).

Capitolul 2

Științific și medical

Există dovezi științifice copleșitoare din care reiese că actualii pui de carne, crescuți în mod convențional, suferă în mod inutil din cauza unor factori genetici și de mediu.

După ce am lucrat direct în această industrie timp de mai mulți ani, știu că practicile de creștere a puilor de carne pot și trebuie să se îmbunătățească. Angajamentul European pentru Pui nu numai că abordează cea mai semnificativă suferință a puilor de carne, dar va și normaliza aceste standarde minime, îmbunătățind considerabil viața a miliarde de păsări.

Liam Hodgson

Co-autor și Specialist în bunăstarea animalelor la nivel mondial, The Humane League

La fel ca oamenii, puii au o inimă cu patru camere. Cu toate acestea, una dintre distincțiile principale este că inima acestora are în mod natural un perete ventricular drept mai subțire (Prosheva et al., 2019). Chiar dacă acest lucru este perfect normal pentru un pui standard, poate reprezenta o problemă pentru rasele cu creștere mai rapidă.

Această rată de creștere duce la o nevoie mai mare de oxigen și alți nutrienți în mușchii lor supradimensionați, forțând inima să lucreze mai mult. În plus, hrana cu densitate mare pe care păsările o consumă de obicei contribuie la creșterea presiunii și vâscozității sângelui, ceea ce pune și mai mult la încercare inima (Baghbanzadeh și Decuypere, 2008).

Probabil cel mai problematic aspect al creșterii rapide este că această presiune asupra inimii forțează dilatarea și hipertrofia valvei atrioventriculare, valva care alimentează ventriculul drept, un simptom cheie al sindromului de ascită (Balog, 2003).

Combinația acestor probleme, împreună cu prevalența crescută a aritmiilor cardiace întâlnită la rasele cu creștere rapidă (Olkowski, 2008), împinge inima dincolo de capacitatea sa naturală. În consecință, insuficiența cardiacă (sindromul morții subite) poate reprezenta aproximativ 1⁄3 din totalul mortalității din ferme (Sosnówka-Czajka și Skomorucha, 2022).

Ascita, numită și burta de apă, este o altă boală mortală.

Tensiunea arterială excesiv de ridicată și problemele aferente la aceste rase, forțează plasma să iasă din ficat și din alte țesuturi înconjurătoare, aceasta acumulându-se în cavitatea abdominală a păsării (Julian et al, 1993). Aceasta este o boală care se agravează în timp, ducând la o moarte dureroasă și lentă.

Dacă luăm în considerare sistemul musculoscheletic, creșterea musculară excesivă combinată cu un schelet imatur duce la diverse afecțiuni, inclusiv la microfracturarea cartilajului și a oaselor (Huang et al, 2019), generând o incidență crescută a șchiopătărilor, adică la pierderea capacității de mers a păsărilor.

Pasărea din figura de mai jos pare să sufere de discondroplazie tibiană, însă ar trebui să aibă loc o autopsie postmortem pentru a confirma acest lucru. Această afecțiune constă în faptul că rata anormală de creștere a păsării provoacă deformări ale cartilajului din picioare și șolduri (MSD, n.red.).

Păsări care prezintă semne clinice caracteristice de șchiopătare în grupurile DT și ostol după hrănirea cu thiram, comparativ cu grupul de control. Ostolul a asigurat o recuperare eficientă la puii din grupul ostol.
Notă: Adaptat din (Waqas et al., 2019’s, p. 7) „Figura 3. Păsări care prezintă semne clinice caracteristice de șchiopătare în grupurile DT și ostol după hrănirea cu thiram, comparativ cu grupul de control. Ostolul a asigurat o recuperare eficientă la puii din grupul ostol.”

O consecință gravă poate fi dislocarea piciorului (picioarelor), situație vizibilă în această imagine. Aceasta nu este doar o afecțiune extrem de chinuitoare, întrucât lipsa de mobilitate a păsării o poate condamna la moarte de foame dacă un fermier nu o vede pentru a o sacrifica.

Alte afecțiuni similare, provocate de creșterea rapidă, includ VVD (deformarea valgusvarus) și spondilolistezis, cunoscută și sub numele de „kinky back” (MSD, n.red.). Aceste afecțiuni împiedică, de asemenea, mobilitatea și pot duce la moarte prin deshidratare / înfometare dacă nu sunt sacrificate.

Alte boli de care suferă puii de carne cu creștere mai rapidă

În plus față de condițiile menționate mai sus, puii de carne cu creștere mai rapidă suferă mult mai mult de boli care nu numai că sunt dureroase, dar au și un impact asupra calității cărnii, ceea ce este important atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

  • Boala mușchiului verde (miopatie pectorală profundă)

    Aceasta este cauzată de lipsa alimentării cu sânge a mușchiului pectoral minor, cunoscut de consumatori sub numele de mini-filet, ceea ce duce la necroza țesutului. Acest lucru este cauzat de faptul că pectoralii majori supradimensionați comprimă de fapt pectoralii minori. Acest lucru înseamnă că, atunci când pasărea își bate aripile, pectoralul minor nu poate primi oxigenul și nutrienții de care are nevoie (Aviagen, s.n.). Afecțiunea este cunoscută sub numele de boala mușchiului verde din cauza aspectului de carne verde pe care îl provoacă această afecțiune (Bilgili, 2006).

  • Sindromul pieptului de lemn

    Această afecțiune este cauzată de celulele musculare mărite care provoacă rigiditate din cauza fluxului sanguin care nu satisface cerințele musculare. Fibrele musculare devin necrotice și sunt înlocuite de țesut conjunctiv, apă și grăsime, ceea ce crește fermitatea mușchilor pieptului (Papah et al., 2017). Cercetările arată o prevalență de doar 0,9% a pieptului de lemn la rasele cu creștere mai lentă, comparativ cu o medie combinată de 13,8% la rasele cu creștere mai rapidă (Dixon, 2020).

  • Sindromul pieptului de spaghete (burete fibros)

    Această afecțiune apare atunci când mușchiul afectat este atât de slab din punct de vedere structural încât fibrele musculare pot fi ușor despărțite cu degetele, ca niște spaghete (Maiorano, 2017; Huang & Ahn, 2018). Ca și în cazul celorlalte afecțiuni , puii de carne cu dimensiuni mai mari ale pieptului sunt mai susceptibili de a fi afectați de această afecțiune (Baldi et al., 2018).

  • Dungile albe

    Această afecțiune implică acumularea de depozite de grăsime în mușchii pieptului și este o altă formă de necroză influențată de creșterea rapidă (Sihvo, 2017).Afecțiunea se găsește pe partea exterioară a mușchiului mare pectoral, distingându-se prin striații albe paralele cu fibrele musculare (Petracci et al., 2013). Aceste striații reprezintă țesutul adipos gras care se dezvoltă din cauza degradării și reconstrucției continue a mușchiului cauzate de creșterea rapidă a acestuia (Bailey et al., 2015). Cercetările arată că doar 9% dintre puii cu creștere lentă suferă de această afecțiune, comparativ cu 63-78% la rasele cu creștere rapidă (Dixon, 2020). În Polonia, această boală a fost observată la 99% din fileurile de pui din supermarketuri (Anima International, s.n.).

Informațiile factuale din această secțiune pot fi găsite și în documentul Alianței Open Wing „EU Broiler Welfare: Un document științific privind știința din spatele Angajamentului european pentru pui (ECC)”

Utilizarea de antibiotice

Se estimează că, la scară globală, agricultura animală este responsabilă pentru utilizarea a aproximativ 66% din toate antibioticele, (Tiseo et al., 2020), bacteriile rezistente la antimicrobiene apărând din cauza acestei utilizări excesive (Kousar et al., 2021).

Nu numai că există dovezi semnificative ale dezvoltării acestei rezistențe prin utilizarea antibioticelor în producția de pui de carne (Roth et al., 2019; FSA, 2021), dar există dovezi care arată cum rasele cu creștere mai rapidă necesită de 3 până la 5 ori mai multe antibiotice decât rasele cu creștere mai lentă (CIWF, 2020, Alliance to Save Our Antibiotics, 2016).

Trecerea la o rasă cu creștere mai lentă nu numai că va îmbunătăți bunăstarea animalelor, dar va contribui la conservarea antibioticelor vitale utilizate în medicina umană.

Capacitatea de a-și manifesta comportamentele naturale – un impact semnificativ asupra bunăstării puilor

Atunci când luăm în considerare comportamentul păsărilor și diferențele dintre rase, comportamentele naturale ale păsărilor și capacitatea de a le manifesta, au un impact semnificativ asupra bunăstării. Este extrem de important să menționăm că atât rasele cu creștere rapidă, cât și cele cu creștere mai lentă prezintă aceleași motivații pentru a-și manifesta comportamentele naturale, rasele cu creștere mai rapidă fiind doar mai puțin capabile din punct de vedere fizic să facă acest lucru (Bokkers et al, 2003).

Studiile indică în mod repetat faptul că rasele cu un nivel mai ridicat de bunăstare sunt mai active și petrec mai mult timp în picioare, mergând, cocoțându-se și manifestându-și comportamentul natural (Dixon, 2020, Rayner et al, 2020). Comportamentul include, de asemenea, dorința puilor de a utiliza elementele de îmbogățire a mediului. Puii de carne au fost observați folosind stinghii încă de la vârsta de șase zile și, în medie, încă de la vârsta de nouă zile (Kaukonen et al., 2017).

Alte rezultate de bunăstare măsurate în mod obișnuit includ arsurile la nivelul picioarelor și pododermatita. Acestea sunt afecțiuni care rezultă din contactul prelungit cu așternutul umed contaminat cu fecale de păsări. Deoarece rasele cu creștere mai rapidă petrec mai mult timp în contact cu litiera, prin capacitatea lor redusă de a sta în picioare și de a merge, incidența acestor afecțiuni dureroase este mult mai mică la rasele cu creștere mai lentă (Dixon, 2020, Škrbić et al, 2015).

Diferențele mai semnificative între rasele cu creștere rapidă și cele cu creștere mai lentă includ ratele de mortalitate, utilizarea antibioticelor și comportamentul păsărilor, printre alte măsurabile privind bunăstarea.

O rată de mortalitate ridicată înseamnă nu numai că mai multe păsări mor din cauza unor afecțiuni care pot fi evitate, dar și că trebuie crescute mai multe păsări pentru a compensa această pierdere. Asta înseamnă că sunt necesare mai puține păsări cu creștere mai lentă la aceeași cantitate de carne. Nu numai că aceasta este o îmbunătățire semnificativă pentru bunăstarea animalelor, dar este și mai sustenabilă. S-a demonstrat că rasele cu creștere mai rapidă au rate de mortalitate de aproape două ori mai mari decât rasele cu creștere mai lentă (Dixon, 2020).

Furnizarea de stinghii a fost asociată cu reducerea problemelor de sănătate ale piciorului, a numărului de arsuri de jaret și dermatita piciorului (Ventura et al., 2012; Zhao et al., 2013).

Asuri grave de jarete și postdermatită

În plus, s-a observat că furnizarea de panouri reduce perturbările în timpul repausului și se folosesc, de asemenea, drept zone de adăpost (Cornetto et al., 2001; Cornetto et al., 2002). Furnizarea de baloturi de paie și obiecte de ciugulit, cum ar fi mănunchiuri de sfoară, în medii cu lumină naturală îmbunătățesc capacitatea de mers și scad timpul petrecut întinși (Bailie et al., 2013; Bailie and O’Connell, 2015).

De asemenea, s-a descoperit că platformele influențează pozitiv sănătatea picioarelor, deoarece păsările cu acces la platforme au un mers îmbunătățit și o prevalență și severitate mai scăzute ale discondroplaziei tibiale (Kaukonen et al., 2017).

Studiul „Quntifying Pain in Broiler Chickens” (Cynthia Schuck-Paim & Wladimir J. Alonso) publicat in 2022 demonstrează reducerea generală a durerii prin trecerea de la producția convențională la cea susținută de Angajamentul European pentru Pui.

Reducerea durerii de intensitate mare / foarte mare
78%
Reducerea durerii de intensitate mică
66%
Reducerea durerii de intensitate medie
24%

Vezi și tu realitatea puilor din fermele convenționale

Poze cu pui crescuți în condiții standard în una dintre cele mari ferme de pui din România

Condițiile standard de aglomerație privează puii de la libertatea de a-și manifesta comportamentul natural
Pui suspect de discondroplazia tibială

Capitolul 3

Angajamentul European pentru Pui

Furnizorilor li se cere să îndeplinească următoarele cerințe pentru 100% din carnea de pui [proaspăt, congelat și procesat] din lanțul lor de aprovizionare:

  1. Respectarea tuturor legilor și reglementărilor Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor, indiferent de țara de producție.

  2. Implementarea unei densități maxime de depozitare de 30 kg/m2 sau mai puțin.

  3. Rărirea este descurajată și, dacă este practicată, trebuie limitată la o rărire per stol.

  4. Adoptarea raselor care demonstrează rezultate de bunăstare mai ridicate: Vorbim fie despre rasele Hubbard JA 757, 787, 957 sau 987, Rambler Ranger, Ranger Classic și Ranger Gold, fie despre altele care îndeplinesc criteriile Protocolului RSPCA de evaluare a bunăstării rasei broiler.

  5. Îndeplinirea standardelor de mediu îmbunătățite: cel puțin 50 de lux de lumină (inclusiv lumina naturală). Cel puțin doi metri de spațiu util pentru stinghie (un obiect pe care o pasăre coboară sau se adăpostește, de obicei o ramură sau o tijă orizontală sau bară într-o cușcă de păsări) și două substraturi de ciugulit, la 1.000 de păsări.

  6. În ceea ce privește calitatea aerului, îndeplinirea cel puțin a cerințelor din anexa 2.3 la directiva UE privind puii de carne, indiferent de densitatea efectivelor. Fără cuști sau sisteme cu mai multe niveluri.

  7. Adoptarea asomării atmosferice controlate folosind gaz inert sau sisteme multifazate, sau asomare electrică eficientă fără inversare în timp real.

  8. Demonstrarea conformității cu standardele de mai sus prin auditare de terță parte și raportare publică anuală cu privire la progresele realizate în îndeplinirea acestui angajament.

Explicații termeni

Densitatea spațiului

Densitatea spațiului este considerată unul dintre cei mai importanți factori pentru bunăstarea puilor broiler. Deși nu există nicio îndoială că menținerea puilor în densități mari de populație compromite sănătatea și bunăstarea păsărilor, încă li se acordă foarte puțin spațiu pentru a se deplasa. Există diferite grade de densitate permise de legislația UE și în anumite țări.

Definiții termeni

Rărirea

Rărirea este definită drept scoaterea planificată al unui număr de păsări dintr-o clădire, într-una sau mai multe ocazii, pentru a nu depăși densitatea maximă permisă. Puii sunt uciși mai devreme pentru a face mai mult spațiu, fie ca aceștia sunt sănătoși sau bolnavi, ca apoi să fie vânduți.

Scopul creșterii rapide

Deoarece puii de carne au fost reproduși în scopul unei creșteri rapide, aceștia suferă de probleme ridicate de bunăstare, precum o moralitate ridicată, leziuni ale pielii, un risc ridicat de îmbolnăvire și o sănătate precară a picioarelor (Dixon, 2020).

Angajamentul European pentru Pui recomandă comercializarea exclusivă a puilor cu rase cu o creștere mai lentă, precum Hubbard JA 757. Studiile sugerează că această rasă prezintă o mortalitate semnificativ mai scăzută și miopatii semnificativ mai mici.

Rasa conformă BCC cu creștere mai lentă (JA757 – 34 de zile) din RSPCA Eat, Sit, Suffer, Repeat

Un studiu susținut de Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale arată că, în general, în comparație cu o rasă cu creștere mai lentă, viabilă comercial, aceste trei rase convenționale au avut o mortalitate semnificativ mai mare (incluzând uciderea), mai multe păsări afectate de boala pieptului muscular (dungi albe și piept tare “de lemn”), și o sănătate precară a picioarelor, jaretului și penajului.

Există trei rase de pui de carne (broiler) care reprezintă majoritatea cărnii de pui produsă la nivel global: COBB 500, ROSS 308 și HUBBARDx FLEX (RSPCA, n.d.). Fiecare reprezintă rasa cea mai utilizată la scară mondială de către fiecare dintre cele mai mari trei companii de creștere a puilor de carne din lume.

Rasa cu creștere rapidă responsabilă de bunăstarea scăzută (Ross 308 – 34 de zile) din RSPCA – Eat, Sit, Suffer, Repeat

Capitolul 4

Angajamente internaționale

Aproape 400 de companii și-au asumat la nivel european că vor renunța la puii cu creștere rapidă. La nivel global, peste 600 de companii și-au asumat că vor renunța la furnizarea de pui cu creștere rapidă ținuți în condiții cu un nivel de bunăstare scăzut.

  • Carrefour Logo
  • Lidl Logo
  • Aldi Logo
  • KFC Logo
  • Hello Fresh Logo
  • Auchan Logo
  • Cora Logo

Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ca un număr ridicat de consumatori să nu fi semnalat problemele asociate cu creșterea puilor. Sustenabilitatea continuă să fie unul dintre criteriile în baza căruia oamenii aleg o companie în defavoarea alteia.

Felul în care sunt tratate animalele este un subiect ce preocupă tot mai mulți cetățeni ai Uniunii Europene, lucru foarte vizibil prin multitudinea de inițiative cetățenești europene care incriminează diverse forme de exploatare.

Dintre acestea putem enumera unele dintre cele mai importante din ultima perioadă:

  • „End the Cage Age” (interzicerea practicii de creștere a animalelor în cuști)

    Inițiativă care a trecut și își propune interzicerea totală a acestei practici de pe teritoriul UE până în 2027

  • „Save Cruelty-Free cosmetics” (interzicerea testării pe animale a produselor cosmetice)

    Inițiativă care a depășit cu peste 200 mii pragul necesar de semnături.

  • „Fur Free Europe” (interzicerea blănurilor naturale)

    Inițiativă care a depășit pragul necesar de semnături.

Capitolul 5

Angajamente naționale

Peste 12 companii internaționale cu operabilitate și în România și-au asumat Angajamentul European pentru Pui, plănuind să furnizeze produse din pui care îndeplinesc parțial sau exclusiv criteriile angajamentului (ECC).

În final, și cel mai important pentru raportul de față, criteriile Angajamentului European pentru Pui sunt dezbătute pentru a putea fi impuse pe cale legală tuturor producătorilor de carne de pui.

Schimbarea nu se poate materializa dacă producătorii și companiile nu-și arată sprijinul față de aceste criterii minime de bunăstare care pot îmbunătăți modul de creștere al puilor de carne din România.

De asemenea, industria zootehnică contribuie în mod semnificativ la poluarea mediului, iar impactul său asupra mediului variază în funcție de diverși factori, cum ar fi tipul de creștere al animalelor, amploarea fermelor industriale și regiunea din care fac parte. Viitorul depinde de decizile privind practicile durabile, nu numai sociale și economice, ci și mai ales de mediu.

Un mecanism de urmărire al angajamentelor

Chickenwatch.org

Ca urmare a preocupărilor consumatorilor din întreaga lume cu privire la proveniența alimentelor cumpărate a apărut Chickenwatch.org, care reprezintă un mecanism de urmărire al angajamentelor, înglobând toate angajamentele pe care companiile și le-au făcut la nivel global, regional sau național.

Acceseaza ChickenWatch.org

Companii din America de Nord, Europa și alte părți ale lumii adoptă politici cuprinzătoare privind bunăstarea puilor crescuți pentru carne. Aceste companii elimină unele dintre cele mai crude practici industriale de creștere din lanțurile lor de aprovizionare, schimbând modul în care sunt crescuți și sacrificați puii.

Considerând numărul aproximativ 70 de miliarde de pui crescuți și uciși pentru carne în fiecare an în întreaga lume, politicile de bunăstare joacă un rol esențial în reducerea suferinței imense din fermele industriale.

Companiile din America de Nord, Europa și din alte părți ale lumii se angajează să reformeze bunăstarea puilor crescuți pentru carne.

Capitolul 6

Oferta din România

  • Pui de la Edenia

    Original din Franța, crescut în aer liber

    Vezi detalii

  • Pui Haiducesc de la Vanbet

    Origine România

  • Zdravăn Moldovenesc de la Safir

    Pui crescut lent

    Vezi detalii

  • „Puiul Fericit” de la Agricola

    Proveniți din pui cu creștere lentă

    Vezi detalii

  • Pui grill cu creștere traditională

    Filiera Calității Carrefour

  • Puiul Gospodarului

    De la Fermele Moraru

    Vezi detalii

  • Boierescu de Breaza

    Boierescu de Breaza

    De la Ograda Verde

    Vezi detalii

Edenia

„Poulet jaune Fermier d’Auvergne Edenia este un pui din Franța, de o calitate superioară care este atestată prin certificarea Label Rouge. Puii din Auvergne sunt o alegere sanatoasă, ei fiind crescuți tradițional, liber, în zone cu iarbă și copaci. Sunt pui care cresc lent, în minimum 81 de zile și au o alimentație 100% vegetală, cu minerale și vitamine. Nu li se administrează tratament cu antibiotice.”

Vezi detalii

  • Producție

    Respectă toate legile europene și reglementărilor Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor indiferent de țara de producție.

  • Rase pui

    Cresc puii din rasa cu creștere lentă de minim 81 zile. Rasele utilizate pentru LABEL ROUGE includ Hubbard JA757, Sasso SA 51 și Barred Rock S566.

  • Condițiile oferite puilor

    Densitatea în care cresc este de max. 25 kg/m2. Puii beneficiază de 2 metri spațiu util de stinghie și 2 substraturi de ciugulit la 1000 de păsări. Puii au acces constant la lumină naturală indiferent de țara de producție (minimum 50 lux de lumină).

  • Sacrificare

    Sacrificarea puilor se face prin asomare în atmosferă controlată.

Agricola

„Puii de la Agricola sunt crescuți la sol în fermele proprii, în tihnă, pentru cel puțin 56 de zile. Puii sunt hrăniți doar cu furaje vegetale din care aproximativ trei sferturi (70%) porumb. Pui crescuți 100% fără antibiotic care nu au primit în niciun moment vreun antibiotic, din prima zi de viață și până la sacrificare.”

Vezi detalii

  • Producție

    Produc doar în România respectând toate reglementările UE privind bunăstarea animalelor.

  • Rase pui

    Cresc pui din rasa rasa Hubbard JA757, cu creștere lentă, minim 56 de zile.

  • Condițiile oferite puilor

    Densitatea în care cresc este de max 30. kg/m2. Puii beneficiază de doi metri spațiu util de stinghie și două substraturi de ciugulit la 1000 de păsări. Puii beneficiază de minimum 50lux de lumină, acces constant la lumină naturală și aer curat.

  • Sacrificare

    Sacrificarea puilor se face prin asomare în atmosferă controlată.

Fermele Moraru

„Ne-am luat angajamentul de a oferi animalelor noastre cele mai bune condiţii de viaţă şi de a urmări cele mai bune practici în producţia de pui. Puiul de curte, crescut tradițional în aer liber, îndeplinește toate criteriile Angajamentului European pentru Pui.”

Vezi detalii

  • Producție

    Produc doar în România respectând toate reglementările UE privind bunăstarea animalelor.

  • Rase pui

    Cresc pui din rasa Hubbard (cu creștere lentă de min 65 și 81 zile).

  • Condițiile oferite puilor

    Puii beneficiază de doi metri spațiu util de stinghie și două substraturi de ciugulit la 1000 de păsări. Densitatea în care cresc este de max 25. kg/m2. Puii beneficiază de minimum 50lux de lumină, acces constant la lumină naturală și aer curat.

  • Sacrificare

    Sacrificarea se face prin asomare electrica eficientă fără inversare în timp real.

Familia Safir

Familia Safir susține că Zdravăn Moldovenesc este un pui crescut lent, în aer liber și fără coloranți. Fermele se află lângă pădure, iar păsările sunt hrănite zilnic cu mâna în mod tradițional, de oameni de la țară. Puii catalogați sub numele Zdravăn Moldovenesc îndeplinesc toate criteriile Angajamentului European pentru Pui.

Vezi detalii

  • Producție

    Produc doar în România respectând toate reglementările UE privind bunăstarea animalelor.

  • Rase pui

    Cresc pui din rasa Hubbard JA757 (cu creștere lentă de min 56 zile)

  • Condițiile oferite puilor

    Puii beneficiază de doi metri spațiu util de stinghie și două substraturi de ciugulit la 1000 de păsări. Densitatea în care cresc este de max 25. kg/m2. Puii beneficiază de minimum 50lux de lumină, acces constant la lumină naturală și aer curat.

  • Sacrificare

    Sacrificarea puilor se face prin asomare în atmosferă controlată.

Boierescu de Breaza Ograda Verde

„Creștem și îngrijim păsările cu maximă responsabilitate, într-un ritm natural care duce la un produs a cărui gust și textură trezește amintirile vacanțelor petrecute la bunici.”

Vezi detalii

  • Producție

    “Boierescul de Breaza” este produs exclusiv in Romania, netratat cu antibiotice, beneficiind de hrana naturală și respectând toate reglementările UE privind bunăstarea animalelor.

  • Rase pui

    Cresc puii din rasa Hubbard JA757, o rasă de pui cu creștere lentă, sacrificat dupa minimum 90 de zile.

  • Condițiile oferite puilor

    Puii beneficiază de cel putin cinci metri spațiu util de stinghie și două substraturi de ciugulit la 500 de capete. Ocazional, în funcție de vreme, păsările au acces la țarcurile exterioare. Adăposturile oferă o densitate mai mică de 20 kg/mp, aerisire si lumină naturală (minim 50 lucsi).

  • Sacrificare

    Sacrificarea se face prin asomare electrică eficientă fără inversare în timp real pentru ca disconfortul păsărilor să fie minim.

Ești de acord să folosim cookie-uri pentru statistici?

Folosim aceste cookie-uri pentru generarea de statistici care ne ajută să înțelegem vizitatorii mai bine. Află mai multe detalii.