O nouă alertă alimentară în 2023: retragerea cărnurilor de pui devine tot mai frecventă din cauza riscurilor asupra sănătății. Peste 10 publicații din România au adus la cunoștința publicului decizia Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de a retrage un lot de carne de pui contaminată cu Salmonella din magazine.
Salmonella provoacă afecțiuni grave atât la oameni, cât și la animale, și reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică la nivel global, contribuind la o povară economică crescută. După cum au concluzionat Naushad et al. (2023), transmiterea Salmonellei se realizează, în general, prin consumul de alimente contaminate, precum carnea crudă sau insuficient gătită, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate.
De asemenea, infecția poate să apară și prin consumul apei contaminate sau prin contactul cu animale infectate sau cu mediul înconjurător al acestora. Utilizarea excesivă și abuzivă a antibioticelor în medicina umană și animală, precum și în practicile agricole, a contribuit la evoluția rezistenței antimicrobiene (AMR) în cazul Salmonellei. Aceasta face ca tulpinile rezistente la antibiotice să devină mai grave și mai dificil de tratat, crescând riscul de morbiditate și mortalitate asociat infecțiilor cu Salmonella (Naushad et al., 2023).
Potrivit unui studiu recent realizat de Tiseo și colaboratorii săi (2020), se estimează că aproximativ 66% din totalul antibioticelor folosite la nivel global sunt destinate agriculturii animale. Această practică extensivă a fost asociată cu apariția bacteriilor rezistente la antimicrobiene, conform cercetărilor efectuate de Kousar și alții (2021). Această rezistență crescută la antibiotice reprezintă o sursă semnificativă de îngrijorare, întrucât poate contribui la intensificarea infecțiilor cu Salmonella și la creșterea riscului de transmitere a acestor bacterii rezistente la oameni.
Conform informațiilor furnizate de Ziarul Gândul, bacteria Salmonella enteritidis poate cauza afecțiuni severe ale stomacului sau intestinelor. În plus, la începutul lunii noiembrie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că un focar de Salmonella asociat cu carnea de pui afectează 16 țări la nivel mondial. ECDC a declarat că au fost înregistrate 335 de cazuri confirmate în 15 țări europene, precum și în Statele Unite. În Germania, conform evaluării realizate de ECDC, s-au înregistrat în total 18 cazuri în acest an. Nouă persoane din trei țări au necesitat îngrijiri medicale în unități medicale, iar o persoană din Austria a decedat în urma infectării cu această bacterie.
Lista magazinelor care au comercializat produsul:

Surse
- Kousar, Shaheena, Nikhar Rehman, Asghar Javed, Aamir Hussain, Muhammad Naeem, Samra Masood, Hafiz Arslan Ali, et al. 2021. “Intensive Poultry Farming Practices Influence Antibiotic Resistance Profiles in Pseudomonas Aeruginosa Inhabiting Nearby Soils.” Infection and Drug Resistance 14 (October): 4511–16.
- Naushad, S., Ogunremi, D., & Huang, H. (2023). Salmonella: A Brief review. In IntechOpen eBooks. https://lnkd.in/eKuPWzMA
- Olaru, M. (2023, December 5). Carne de pui contaminată cu Salmonella, la vânzare în mai multe orașe din țară!/ANSVSA publică lista magazinelor. Gândul. https://www.gandul.ro/actualitate/carne-de-pui-contaminata-cu-salmonella-la-vanzare-in-mai-multe-orase-din-tara-ansvsa-publica-lista-magazinelor-20106473
- Pui Broiler. (2023, November 13). Raport de Responsabilitate – Pui Broiler. Pui Broiler – Condiții Mai Bune Pentru Puii Crescuți Pentru Carne.
- Tiseo, K., Huber, L., Gilbert, M., Robinson, T. P., & Van Boeckel, T. P. (2020). Global trends in antimicrobial use in food animals from 2017 to 2030. Antibiotics, 9(12), 918.