Numeroase organizații europene pentru drepturile animalelor trag compania la răspundere.
Potrivit cotidianului spaniol ABC Sociedad, organizația neguvernamentală, Animal Welfare Observatory (Equalia) a publicat în luna mai a acestui an, o analiză a produselor de pui de la Lidl din Germania, care a arătat că 71% dintre mostre erau contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice.
Studiul, solicitat de Fundația Albert Schweitzer, a examinat un total de 51 de produse din supermarketul din Germania, între ianuarie și februarie 2023, care au fost cumpărate direct de la supermarket, explică ONG-ul, de către personalul de teren al laboratorului, respectând cu strictețe lanțul frigorific.
În studiu s-a descoperit că produsele de carne de pui conțineau numeroase bacterii, menționând că cele mai multe din bacterii erau de tipul Escherichia coli (75%), regăsind în același timp în toate probele, enzima ESBL, care face bacteriile imune la numeroase antibiotice comune. De asemenea, laboratorul a identificat „Enterococcus” (în 25% din probe), „Campylobacter” (18%) și Salmonella (o probă).
Raportul organizației neguvernamentale Equalia arată că aceste bacterii pot afecta pe toată lumea, deoarece germenii se pot răspândi prin canalizare sau prin sistemele de ventilație. Presa din Spania a preluat informațiile, iar Lidl a precizat că produsele contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice nu au ajuns pe rafturile din Spania. În același timp, Lidl precizează că bacteriile prezente în carnea de pui nu sunt o consecință a metodei de creștere a furnizorilor, ci reprezintă o problemă generală pentru întreaga industrie de carne de pasăre.
Angajamentul European pentru Pui (European Chicken Commitment) este susținut drept soluție actuală pentru diminuarea riscurilor de sănătate atât a puilor, cât și a consumatorilor
Pentru a elimina riscurile care duc la astfel de probleme, numeroase organizații pentru drepturile animalelor, inclusiv Equalia din Spania, Fundația Albert Schweitzer din Germania, și Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) din România, militează pentru Angajamentul European pentru Pui (European Chicken Commitment) pentru a crește standardele de bunăstare a animalelor și a proteja sănătatea consumatorilor. Aproape 400.000 de oameni au făcut apel la Lidl să îmbunătățească condițiile de viață ale găinilor prin asumarea Angajamentului European pentru Pui.
La nivel european, aproape 400 de companii și-au asumat angajamentul de a îmbunătăți standardele de creștere ale animalelor și siguranța alimentară. Datele regăsite de acest studiu relevă necesitatea de a reduce utilizarea antibioticelor în ferme, atât pentru bunăstarea acestora, cât și pentru a preveni apariția acestor agenți patogeni.
Organizația românească Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) a realizat un RAPORT DE RESPONSABILITATE, unde a adunat rezultatele științifice despre puii cu creștere rapidă, militând pentru interzicerea acestuia. Un pasaj din acesta include estimația conform căreia, la nivel global, agricultura animală este responsabilă pentru utilizarea a aproximativ 66% din toate antibioticele, bacteriile rezistente la antimicrobiene apărând din cauza acestei utilizări excesive. Nu numai că există dovezi semnificative ale dezvoltării acestei rezistențe prin utilizarea antibioticelor în producția de pui de carne, dar există dovezi care arată că rasele cu creștere mai rapidă necesită de 3 până la 5 ori mai multe antibiotice decât rasele cu creștere mai lentă.