Curtea de Apel din Marea Britanie susține că bunăstarea animalelor nu trebuie sacrificată pentru profit

Organizația britanică The Humane League (THL) a adus în fața curții britanice problema puilor crescuți convențional, încercând să interzică utilizarea raselor de pui cu creștere rapidă, cunoscuți în Marea Britanie drept „Frankenchickens”. Puii ale căror rase sunt asociate cu creșterea rapidă se dezvoltă într-un timp foarte scurt, iar această creștere pune presiune pe sistemul lor osos, muscular și cardiaovascular, suferind frecvent de deformări osoase, defecte cardiace și dificultăți de mișcare. Liam Hodgson, de la The Humane League, a lucrat anterior ca manager de calitate pentru un mare producător de păsări din Lincolnshire. El a declarat pentru BBC că a observat o serie de probleme de sănătate și bunăstare la puii cu creștere rapidă, precum mers greu, dislocări de șold, atacuri de cord și arsuri din cauza contactului cu urina și fecalele proprii (Smith, 2024).


Curtea de Apel a respins cazul, neinterzicând folosirea raselor cu creștere rapidă, însă a recunoscut importanța bunăstării animalelor, subliniind că nicio rasă de pui care este susceptibilă de a suferi din cauza geneticii nu ar trebui să fie permisă, în ciuda beneficiilor economice. Judecătorii care au audiat cazul au observat că subiectul a stârnit „sentimente puternice”, însă au explicat că, din cauza modului în care a fost redactată legislația relevantă din reglementările privind bunăstarea animalelor de fermă (Anglia) din 2007, Curtea de Apel nu avea competența de a trage concluzii referitoare la bunăstarea unor rase specifice de pui și la implicațiile legale ale acestora (Smith și Jones, 2024).

„Bunăstarea nu poate fi oferită în schimbul intereselor economice ale agricultorilor”

În cadrul procesului, judecătorii au subliniat că, potrivit legii, animalele nu trebuie să fie ținute în condiții care le cauzează suferință din cauza geneticii lor. Totuși, instanța a respins cazul pe un viciu tehnic: Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) nu avea o politică concretă privind rasele cu creștere rapidă, iar instanța nu a avut suficiente dovezi pentru a acționa împotriva guvernului. Lord Justice Snowden, unul dintre cei trei judecători care s-au pronunțat în acest caz, a declarat că „bunăstarea nu poate fi oferită în schimbul intereselor economice ale agricultorilor” (Smith, 2024). Recunoașterea acestui aspect de către unul dintre judecători oferă speranță organizațiilor și reprezintă un pas important pentru a crește nivelul de conștientizare privind suferința puilor.

THL din Marea Britanie a declarat că procesul a fost „pierdut din cauza unei chestiuni tehnice”, subliniind totodată că afirmația judecătorilor privind prioritatea legii bunăstării animalelor față de interesele comerciale „creează oportunitatea pentru acțiuni legale private împotriva celor care folosesc rase dăunătoare” (The Humane League, 2024). Rezultatele acestor demersuri deschid posibilitatea de a întreprinde acțiuni legale viitoare.

Referințe



Ești de acord să folosim cookie-uri pentru statistici?

Folosim aceste cookie-uri pentru generarea de statistici care ne ajută să înțelegem vizitatorii mai bine. Află mai multe detalii.