Uniunea Europeană a făcut publice rezultatele științifice despre bunăstarea scăzută a puilor cu creștere rapidă încă din anii 2000
Conform DIRECTIVEI 2007/43/CE A CONSILIULUI din 28 iunie 2007
(4) Raportul Comitetului științific pentru sănătatea și bunăstarea animalelor din 21 martie 2000 privind bunăstarea puilor destinați producției de carne (pui de carne) a concluzionat că rata de creștere rapidă a speciilor de pui folosite în prezent în acest scop nu permite asigurarea unui nivel corespunzător de bunăstare și sănătate a animalelor și că efectele negative generate de densitatea de populare mare din crescătorii sunt mai mici în clădirile care beneficiază de condiții climatice bune.
(6) Este necesar să se stabilească, la nivel comunitar, norme referitoare la protecția puilor destinați producției de carne pentru a se evita denaturarea concurenței care ar putea afecta buna funcționare și organizare a pieței comune în acest sector, cât și pentru a garanta dezvoltarea rațională a acestui sector.
(8) Aceste norme ar trebui să se concentreze în special asupra problemelor de bunăstare din sistemele de creștere intensivă. Pentru a se evita aplicarea de măsuri disproporționate creșterii unor loturi mici de pui, ar trebui stabilit un prag minim pentru aplicarea prezentei directive.
Dar sunt aceste norme suficiente pentru puii condiționați genetic la o creștere insuportabilă pentru corpul lor?
Bunăstarea și sănătatea acestora sunt inevitabil scăzute, conform studiilor. Spre exemplu, un studiu susținut de Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale arată că, în general, în comparație cu o rasă cu creștere mai lentă, rasele convenționale au avut o mortalitate semnificativ mai mare (incluzând uciderea), mai multe păsări fiind afectate de boala pieptului muscular (dungi albe și piept tare “de lemn”), și o sănătate precară a picioarelor, jaretului și penajului.